På roadtrip genom Sydafrika

Tidigare har du kunnat läsa om Kapstaden och allt som finns att göra i och omkring Kaphalvön, har du missat det så kan du läsa den HÄR>>
Men Sydafrika är så mycket mer än Kapstaden och har du tid och möjlighet tycker jag definitivt att du ska hyra en bil och ta en roadtrip genom Sydafrika.
Att hyra bil i Sydafrika är relativt billigt, du kan hyra en mellanklass bil i två veckor för drygt 2000 kr. Det är möjligt att hyra bilen i en stad och lämna tillbaka den i en annan, det kan då tillkomma en kostnad för envägshyra.
Att tänka på om du ska köra bil i Sydafrika:

  • I Sydafrika kör man på vänster sida.
  • Om du parkera bilen i en större stad kommer du troligtvis bli kontaktad av inofficiella parkeringsvakter som mot en mindre avgift håller koll på din bil när du är borta. Det är ingen garanti, men de nöjer sig ofta med småpengar och bättre att betala än att låta bli.
  • De flesta bensinstationer har inte självservice, du får bilen tankad, vindrutan tvättad och oljan kollad om det behövs. Det förväntas att du lämnar några rand i dricks.
  • Kvalitén på de sydafrikanska vägarna är varierande.
  • Undvik att köra bil efter det har blivit mörkt.

roadtrip SA
Vi tog oss hela vägen från Kapstaden via Garden Route och sydkusten, via Bloemfontaine (Sydafrikas tredje huvudstad) till Drakensberg och till sist upp till Johannesburg. Det blev en sträcka på dygt 200 mil som vi körde på 3 veckor. Med en bensinkostnad på omkring 9 kr/litern var det väl investerade pengar med tanke på allt vi fick se.
Stellenbosch
Stellenbosch är centrum för Sydafrikas vinindustri och tillsammans med Franschoek utgör området Cape Winelands.
Stellenbosch är en mysig småstad och här finns några av världens mest kända vingårdar. Totalt finns här över hundra olika vinproducenter och det finns många olika typer av provningar du kan gå på. Vi testade på en där vi cyklade mellan vingårdarna, hade varit en bättre upplevelse om det inte hade spöregnat hela dagen, men goda viner fick vi testa i alla fall. Det finns även annat att provsmaka än vin som cognac, ost och choklad.
Garden Route
Är Sydafrikas södra kuststräcka, exakt var den börjar och slutar beror på vem du frågor, men oftast säger man att den börjar i Mossel Bay i väst och slutar i Port Elizabeth. Efter Kapstaden och Kruger parken är Garden Route det som lockar flest turister till Sydafrika. Men det är ingen trädgård eller park som namnet kanske antyder utan namnet syftar till den grönskande natur som finns längs denna sträcka. Förutom den grönskande naturen så är det framförallt de milslånga stränderna, urskogar och mycket aktiviteter som lockar turister.
Mossel Bay
Är ett riktigt semesterparadis för både sydafrikaner och utländska turister med sina 60 km sandstränder och 300 soldagar om året. Under högsommaren är här trångt på stränderna och fullbokat på hotellen. Men när vi var där i mitten av mars, strax efter högsäsongen hade vi näst intill stränderna för oss själva trots jättefint väder. Det finns mer att se och göra i Mossel Bay än att bara hänga på stranden. För den aktiva resenären kan du ägna dig år allt från vandring och golf till skydiving och sandboarding. Vi vandrade St Blaize Trail, en 13,5 km vandringsled längs klipporna från Dana Bay till fyren i Mossel Bay. Otroligt vacker ch varierande natur. Det är kuperad terräng och vandringen tar längre tid än du tror, för oss tog det drygt fem timmar. Ta med ordentligt med vatten, något att äta och se till så ni inte möts av mörkret.
DSC_0662
Utsikt från St Blaize Trail i Mossel Bay. Foto: Privat
Knysna (uttalas Najsna)
En mellanstor kuststad på Sydafrikas sydkust, med ett skyddat läge vid en lagun i vilken man odlar ostron. Knysna är en populär stad att besöka, men den gjorde inget större intryck på mig. Kring hamnen och strandpromenaden är det liv och rörelse, mycket restauranger, caféer och souvenirshoppar. I Knysna finns landets största ursprungsskog och du kan åka ut med båt och kolla på naturen som omger Knysna.
Plettenberg Bay
Plettenberg Bay eller Plett som sydafrikanerna säger. Häromkring handlar det mycket om djur- och naturupplevelser. Här finns nationalparker för vandring, djurskyddshem för bland annat kattdjur, fåglar och apor. Mer om vad vi gjorde i och omkring Plettenberg Bay kommer i nästa inlägg.
DSC_0854              DSC_0722
Utsikten från terassen på det hostel vi bodde på strax utanför Plett. Där även detta avskilda vattenfall fanns.
Bild: Privat
Jeffreys Bay
En surfstad strax utanför Port Elizabeth. Området är känt för sina långa sandstränder och Sydafrikas bästa surf. Det sägs att vattnet blir varmare ju längre österut från Kapstaden man kommer, det stämde inte när vi var i Jeffreys Bay, jag tror aldrig vattnet har varit kallare.
Här har även de största surfmärkena, som Billabong, RipCurl, Roxy, Quicksilver sina factory outlets. Så passa på att fixa surfstilen.
Bloemfontein
Sydafrikas tredje huvudstad, efter Kapstaden och Pretoria, och för mig helt okänd fram till dess att vi höll på att planera resrutt och detta var den enda stad vi kunde hitta inom lämpligt avstånd mellan Jeffreys Bay och Drakensberg.
Bloemfontaine är landets juridiska centrum och fördelningen av huvudstäderna var endast en politisk fördelning när den gjordes. I övrigt har Bloemfontaine ingenting att upptäcka och för oss blev det bara en övernattningsort på den långa vägen från sydkusten och Jeffreys Bay till Drakensberg.
Drakensberg
Om Kapstaden är världens vackraste plats så är Drakensberg inte långt efter. Drakensberg ligger i östra Sydafrika och bergskedjan sträcker sig från sydväst mot nordost och bildar Lesothos nordöstra gräns mot Sydafrika. Det är Sydafrikas och Lesothos högsta berg med 3482 meter över havet.
Många struntar i att åka till Drakensberg då det ligger avskilt och ganska svåråtkomligt, men jag tycker det var väl värt den långa bilresan för att få uppleva denna makalösa natur. Det finns gott om friluftsaktiviteter att göra i området, allt från vandring, ridning och fiske, till mer äventyrliga aktiviteter som mountainbike och abseiling.
Vi gjorde en endagars vandring i bergen, upp till toppen av det som kallas Amphitheatre, en 5 km lång och som högst 1200 meter bergvägg som ser ut som en amfiteater. Vi stod också på toppen av världens näst högsta vattenfall, Tugela Falls, med en fallhöjd på 948 m uppdelat på fem avsatser, men det som gjorde mest avtryck var nog ändå när vi skulle klättra ner för en 80 meter vertikal klippvägg på något som liknade två repstegar i metall UTAN någon säkerhetsutrustning. Det var med darriga ben jag till sist steg ner på fast mark. Väl nere så berättade guiden att det var bara en person som hade dött i stegen genom åren och det var inte för att han hade ramlat ner, utan för att blixten hade slagit ner i metallstegen när han klättrade. Det kan man kalla otur.
DSC_0941
Royal Natal National Park, där Drakensberg ligger.  Bild: Privat
När du är här tycker jag att du ska passa på att göra ett besök i Lesotho, det fattiga kungadöme som ligger omslutet av Sydafrika. Landet är bergigt och är beroende av Sydafrika. Vi tog en guidad tur till Lesotho där vi bland annat besökte en skola. Den energiska kvinna som idag var rektor på skolan hade själv gått där. Hon pratade om skolans viktiga arbete inte bara vad gäller utbildning utan också i kampen mot aids och som en plats där barnen får äta sig mätta, något som många av barnen inte kan göra hemma.
DSC_0991        DSC_0992
Foto: Privat
Johannesburg
Under min tid i Sydafrika så hörde jag väldigt mycket negativt om Johannesburg. Vi valde därför att aldrig besöka staden.
Det finns säkert mycket att se i Johannesburg som vi missade, men efter vad jag hört så övervägde de negativa sakerna det som lockade med staden och därför bestämde vi oss för att bo sista natten ute vid flygplatsen innan vi flög hem, där vi också lämnade tillbaka bilen.

Sista delen med Sydafrika tema handlar om äventyr, läs den här>>

Lämna din kommentar

Hitta dina flygbiljetter här!

Liknande inlägg

5 läskiga platser att besöka 2020

Halloween och Allhelgonahelgen är runt hörnet! Två traditioner med amerikanskt, respektive svenskt ursprung som firas runt om i landet. Kanske träffar du en häxa på fredagsbussen eller får hembesök av otäcka varelser bärandes på godis och ägg?  Vi bjuder på inspiration med en lista på fem kusliga destinationerna att besöka…

5 unika tips för din långweekend i Lissabon

Vem vill inte åka på en långweekend till Lissabon? Njut av några dagar med sol, kultur och en mysig portugisisk atmosfären. Har du koll på stadens höjdpunkter? I denna blogg berättar vi för dig om de bästa och mest unika sevärdheterna i och runtom Lissabon. Vi lovar,…

De 5 vanligaste frågor om att flyga med en bebis

Förbereder du dig på att resa med ditt lilla knyte i knät när semestern tar vid igen efter Corona? Då rekommenderar vi att du läser denna blogg och informerar dig om vad som gäller när det handlar om att resa med bebisar och barn. Det gäller att vara väl förbered.

5 läskiga platser att besöka 2020

Halloween och Allhelgonahelgen är runt hörnet! Två traditioner med amerikanskt, respektive svenskt ursprung som firas runt om i landet. Kanske träffar du en häxa på fredagsbussen eller får hembesök av otäcka varelser bärandes på godis och ägg?  Vi bjuder på inspiration med en lista på fem kusliga destinationerna att besöka…

5 unika tips för din långweekend i Lissabon

Vem vill inte åka på en långweekend till Lissabon? Njut av några dagar med sol, kultur och en mysig portugisisk atmosfären. Har du koll på stadens höjdpunkter? I denna blogg berättar vi för dig om de bästa och mest unika sevärdheterna i och runtom Lissabon. Vi lovar,…

De 5 vanligaste frågor om att flyga med en bebis

Förbereder du dig på att resa med ditt lilla knyte i knät när semestern tar vid igen efter Corona? Då rekommenderar vi att du läser denna blogg och informerar dig om vad som gäller när det handlar om att resa med bebisar och barn. Det gäller att vara väl förbered.

Flygstolen.se/blogg använder cookies

De används för olika ändamål. Genom att klicka på ”Alla kakor” samtycker du till vårt Integritets- och cookiepolicy och vi kommer att erhålla icke-funktionella cookies. Via dessa icke-funktionella cookies kan Flygstolen.se/blogg interagera med dig på en annan webbplats baserat på de sidor du har besökt.

Visa mer
Alla cookies Nödvändiga cookies