Igår läste jag ett blogginlägg om resebranschen online och tidningen Internet World’s lista på Sveriges bästa sajter. Jag håller med skribenten Göran Ingman som tyckte att flera bra företag och sajter inom min bransch fallit bort från listan. Trevligt att han kallar oss ”smarta och sociala Flygstolen.se”.
Något som jag däremot inte håller med om att en kommentar på inlägget från Stephan Ekbergh, min tidigare arbetsgivare på Travelstart. Stephan skriver: ”Det talas mycket om det sociala och hur viktigt det är online, men min tanke är att svenskar i grunden är rätt asociala, vilket avspeglas av hur dåliga svenskar är på att dela med sig av sina erfarenheter från resor och att ge reviews. Däremot gillar man att posta skräp meddelande på Facebook ”står i kö utanför krogen”. Min gud vilken god biff”. ”Skönt att vara hemma”.
Jag tycker att tack vare alla nya möjligheter att kommunicera via sociala media öppnat upp oss svenskar än mer. Visst händer det att man postar mer eller mindre viktiga meddelanden men är det inte just det är att vara social? Vissa sitter själva en kväll och vill få feedback på vad man lagat till middag, andra tipsar om en bra film man sett eller visar bilder från en resa. Du väljer ju själv vad du vill läsa/vem du vill följa. Visst kunde vi vara bättre på att ge goda reviews på plattformar som ligger utanför Facebook och Twitter, men jag tror att det kommer med tiden. Det är en process hur mycket man vill och kan dela med andra, vissa använder ju inte dator i sitt yrkesliv utan kanske tar längre tid på sig att dela med sig av sina egna personliga erfarenheter både praktiskt och emotionellt.
Hade vi i Sverige haft ett härligt Medelhavsklimat hade säkert många umgåtts mer utomhus och med varandra. Här putsar och fejjar vi betydligt mer på våra hem och boenden eftersom vi vistas mycket mer inomhus.
I Sverige finns många aktörer som ligger i framkant online. Det finns massor av bra svenska företag som är innovativa, hakar på trender och tar plats i internetvärlden, ett exempel är Spotify.
Visst satsas det för mycket på volymförsäljning inom resebranschen, men detta beror till stor del på att marginalerna är så urvattnade efter år av priskrig med jämförelsesajter i täten. Jag håller med om att vi måste skapa efterfrågan och inspiration genom nya produkter och resmål. Det räcker inte med att bara presentera en destination och ett pris. Vi jobbar bl.a via den här bloggen, med att skapa sug och intresse för nya ställen och boenden att upptäcka.
Jag känner mig positiv, både för egen del och för svensk företagsanda online, jag tror på oss!